De kracht van gedragen kleding

Nieuw is niet per definitie altijd beter

Het dagelijks leven is al duur genoeg en daarom moeten we het op het gebied van kleding slim aanpakken. Een goede outfit hoeft namelijk niet duur te zijn. Daarbij is het ook nog is een uitdaging om er met beperkte middelen tip top uit te zien, maar daarvoor is een oplossing.

Items van vaak dure designer merken lijken vaak uitzonderlijk weggelegd voor de grootverdieners. In mijn ervaring lijdt dat af en toe wel eens tot frustraties, aangezien ik wel smaak heb voor dit soort merken. Toch is het een illusie dat als je geen geld voor de merken (over) hebt, je ze nooit zal kunnen kopen. Om toch die hippe merken aan te schaffen, shop ik vaak, net zoals veel van mijn leeftijdsgenoten tweedehands. Er bestaat een breed scala tweedehands winkels en webshops die items verkopen die nog lang niet uitgedragen zijn. Dat klinkt veel minder aantrekkelijk dan iets nieuws kopen natuurlijk, maar het is zeker het overwegen waard.

Ten eerste is het kopen van tweedehands kleding aan te raden omdat je zonder de vaak belachelijk “overprised” bedragen te betalen, toch het voordeel hebt van het dragen van de kleding. Ikzelf heb bijvoorbeeld, laatst een vrijwel splik splinter nieuwe Levi’s jeans gekocht. In nieuwe staat was ik voor deze broek zeker € 130 euro kwijt geweest, maar in dit geval heb ik slechts € 20 euro moeten betalen. Ik heb deze broek gekocht bij de Episode in Utrecht, een tweedehandskleding winkel waar je veel meer van dit soort mooie designer merken kan kopen.

Daarnaast heb ik een tas van Ted Baker gekocht via United Wardrobe, een website die mensen die hun oude kleren niet meer dragen en willen verkopen in contact brengt met mensen die juist op zoek zijn naar kleding. Deze tas kost nieuw €49,95, ik heb hem via United Wardrobe voor € 15 gekocht. Kortom, met het kopen van tweedehands producten kan men heel wat geld besparen.

Ten tweede draagt het kopen van tweedehandskleding bij aan de duurzaamheid van mode. Tegenwoordig kan die ene toffe jas waar je zo hard voor gespaard heb, het volgende seizoen alweer “uit” zijn en moet je alweer opzoek naar een nieuwe. Ondertussen blijven grote commerciële mode ketenen maar doorgaan met het (massa) produceren van nieuwe fashion. Ook deze industrie heeft een groot aandeel in de vervuiling van de aarde en daar wil jij natuurlijk geen onderdeel van zijn. Door andermans kleding een nieuw leven te geven, verminder je de uitstoot die de productie van nieuwe kleding teweeg brengt én bespaar je de grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Zo kun jij, en vele anderen met jou, ook nog over dertig jaar onbezorgd genieten van de oneindige mogelijkheden van fashion.

Tweedehands winkels als Episode helpen je om er toch leuk uit te zien voor minder geld en als je niet zo van fysiek shoppen houdt zijn er ook opties als United Wardrobe, waar de leukste items op staan. Daarbij draag je er, zonder er enige moeite voor te doen ook nog is bij aan het klimaat. Dus probeer het is uit, al is het alleen maar om de uitdaging aan te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s